От утре Сметната палата идва на проверка в Министерство на младежта и спорта (ММС).

Проверките не са продиктувани от реваншизъм, това са нормални проверки в министерството. В това увери министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на брифинг пред журналисти.

Вече е внесена в Министерски съвет Стратегията за младежта 2020-2030 г.

По повод проверката за обществени поръчки за физкултурните салони, Кузманов посочи нещо странно, на което се натъкнал - договорите с фирмите, които участват в изграждането на салоните, голяма част от тях - 26 на брой са сключени месец декември. Ние не сме разследващ и правораздавателен орган. Резултатите ще бъдат проверени по-късно от компетентните органи, увери министърът.

Вчера получили писмо, като днес или утре ще влязат от Сметната палата да проверят документи и числа.

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Превенция на наркотиците и хазарта е извършвана от напр. федерацията по ММА и спортен клуб ИПОН

Общата стойност на всички договори за физкултурните салони е 21 771 428 лв. Парите са отпуснати въз основа на решение на Министерски съвет. Проверката продължава.

"За да не се върнат парите на държавата и да не бъдат залегнали в следващия бюджет са раздадени - как? Всички тези договори са изплатени на 100%", посочи Кузманов.

Другото обезпокоително според министъра е, че при подписване на договорите е следвало подписване на анекси към договорите, което не прикрепя застрахователните полици. "Това е брутално, брутално", изтъкна Андрей Кузманов.

Строителството и реновирането на физкултурните салони или каквото и да било може да започне само когато има визия или скица. "Аз не лишавам никого. Това са документи и вие си направете изводите какво значи това. Никой никого не лишава, а много хубаво, че Министерски съвет се е сетил да даде пари да се изградят физкултурни салони", подчерта Кузманов.

Състезатели по ММА нахлуха в Спортното министерство да търсят обяснения
Обновена

Състезатели по ММА нахлуха в Спортното министерство да търсят обяснения

За среща с министъра

Ако е имало конкурси е участвал само един човек. Кузманов не знае кой какво е казал, къде е бил или седял на една маса с някого. Анексът към договорите, подписан в същия ден обезсмисля застрахователните договори. Това не е практика, това е правилно, посочи Кузманов.

За съдбата на Българския спортен тотализатор, Кузманов посочи, че проверката в тотото продължава. Някои казали, че в МСС ставало касапница, но за момента нямало нито един уволнен. Докато не се докаже нещо с документи, никой няма да бъде уволнен, увери Кузманов.

Тотото продължава да си работи с пълна сила и правилно, не стои въпросът тотото да не работи. "Трябваше да дойде "Магнитски" от Америка, за да ни каже спрете корупцията. Това не пречи на тотото да работи, където работят професионалисти. В ММС също работят професионалисти, които не са наши, но са на някого друг", каза още Кузманов.

Кузманов няма от какво да се притеснява. След края на мандата на служебното правителство Кузманов би се съгласил да работи в ММС, но като експерт.

Припомняме, на 16 юни говорителят на служебното правителство Антон Кутев обяви, че чрез Министерството на спорта са раздадени непрозрачно около 5 млн. лв.

Още същия ден бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев от кабинета "Борисов-3" обясни, че програмата за превенция сред младежите съществува много отдавна, а по време на второто правителство на Бойко Борисов преминала от Министерство на финансите към Министерство на младежта и спорта. Бившият министър на спорта Красен Кралев отхвърли твърденията на Служебния министър Кузманов и на говорителя на Министерски съвет Антон Кутев за злоупотреби с програми за финансиране на ММС.