Програмата за превенция сред младежите съществува от много отдавна, а по време на второто правителство на Бойко Борисов премина от Министерство на финансите към Министерство на младежта и спорта. Бившият министър на спорта Красен Кралев отхвърли твърденията на Служебния министър Кузманов и говорителят на Министерски съвет Антон Кутев направиха разкрития за злоупотреби с програми за финансиране на ММС.

Преди прехвърлянето никой не е знаел за съществуването на такава програма, никой не е давал отчет за направените разходи и за направените кампании.

Освен това Красен Кралев заяви, че самата програма работи по правила, подготвени от първото служебно правителство на Румен Радев и министър Дашева и те не са променяни. "Ние стриктно сме следвали всички указания и всички нормативни документи, които са разработени от това служебно правителство."

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Четири еднакви НПО си делили парите за превенция сред младежите

Превенция на наркотиците и хазарта е извършвана от напр. федерацията по ММА и спортен клуб ИПОН

Откакто тази кампания е в ММС има проведени много брифинги, отговарял съм на парламентарни въпроси. Програмата е прозрачна, ясна, всички победители са обявявани публично, критериите са ясни, одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на критериите, заложени през 2017 година", каза Кралев на пресконференция в Русе. Той е убеден, че това е едно от най-прозрачните програми с прозрачен процес на избор на изпълнители и отчетност. Нормално е и според Кралев добрите фирми и организации да печелят проекти няколко пъти поред, тъй като "ами, добре са, пишат проекти, получават оценки, печелят. "Защо се заяждат с ИПОН, какво коментират...", заяви бившият спортен министър и попита: "Има ли някъде забрана, че може успешни проекти да се реализират в няколко години? Не, няма забрана."

Красен Кралев също изтъкна, че и спортното сдружение Национален младежки форум, в което членува дъщерята на Антон Кутев, също е получило финансиране по въпросната програма.

Кралев обвини сегашното ръководство на Министерството, че сплашва и разпитва "неговите хора". Пет души са били разпитвали служителка. Кралев съобщи и за друга практика от последния месец - подписана оставка с празна дата. Това се случвало в присъствието на Антон Кутев. "Както прави Антон Кутев да рови по кашоните на ММС?"