Много нарушения и пропуски при изграждането на АМ „Люлин" е открила Инспекцията по труда след злополуката на 17 април, при която загинаха трима работници.

Директорът на инспекцията Румяна Михайлова съобщи, че четирима от работниците, които са участвали в изливането на бетон са полагали извънреден труд.

Изливането на бетона е ставало през тъмната част на денонощието, а осигурените прожектори и обезопасителните съоръжения са били недостатъчни.

Инспекторите са установили, че при инцидента не е присъствал техническият ръководител, няма данни дали скелето е проверявано редовно.

Михайлова съобщи, че липсват подписи в актовете, издавани от строителния надзор и не става ясно кой точно елемент от конструкцията е инспектиран.

Становището на главна инспекция по труда е категорично: непълнота в актовете, които издава строителният надзор; нарушения във връзка с ползването на предпазни средства, както и в плана за безопасност, който е ангажимент на възложителя.

Затова ще бъде търсена административно-наказателна отговорност от строителя, възложителя и надзора, заяви Михайлова.

За констатираните нарушения са предвидени глоби, но за момента не може да се каже общата сума. За някои нарушения глобата за работодателя е 10 000 лева, за други - 15 000 лева. Предвидено е при повторно нарушение размерът на санкцията да се удвоява.

Инспекторите съобщиха, че при предишни проверки на фирма „Мапа чингиз" било установено, че голяма част от работниците са работили без сключени трудови договори, но от повече от година насам такива нарушения не са открити.

Припомняме, трагичният инцидент стана на 17 април между 21.30 часа и 22.00 часа при наливане на бетон на елемент от съоръжение при км 13 + 700 в района на с. Голямо Бучино.

Кофражът е изпуснал и това е довело до срутване на излетия бетон и положената арматура, при което са били затрупани двама работници, които са починали на място. Третият ранен работник е починал по-късно в болница.