Има много нарушения на трудовото законодателство от страна на длъжностни лица в мина „Ораново".

Това съобщи - по предварителна информация от проверката в мината, шефът на главната инспекция по труда Тотю Младенов пред депутатите на парламентарната комисия за бедствия и аварии.

Той посочи, че официално резултатите от проверката ще бъдат обявени утре.

Младенов каза, че тази мина за последните две години е проверявана 11 пъти, като последната проверка е от 16 февруари 2007 година и към датата на произшествието били изпълнени 7 от направените предписания, а осмото било в период на изпълнение.
Предписанията били свързани с изправността и поддържането на минната техника.

По думите на шефа на Главната инспекция по труда, а и според заместник социалния министър Васил Войнов, сериозен проблем по спазването на трудовото законодателство и подобряването на условията на труд е остарялата нормативна база.

Над 200 правилника са остарели. Освен да се актуализират, те трябва да се окрупнят по сектори - не да действат множество правилници и указания за химическата промишленост, а да има общи правилници по отрасли и сектори, поясни Младенов.

Проблемът обаче идва и от това, че социалното министерство не може да иницира подобни нормативни проблеми, тъй като те са в компетенциите на Министерството на икономиката и енергетиката, поясниха още представителите на МТСП.

Парламентарната комисия препоръча на социалното министерство да й представи списък на нормативните документи, които трябва да обезпечат нормалното функциониране на закона за здравословни и безопасни условия на труд и препоръча на инспекцията по труда да настоява изпълнителната власт да осъвремени съответната нормативна база.