Загадката на масовата гибел при пчелите миналата есен в САЩ и ЕС е разгадана. Както съобщава британският "Индипендът он Санди", пчелите умират в резултат на широкото разпространение на мобилните телефони.

Изданието цитира данните на изследователите от немския университет Ландау, които са установили, че електромагнитните излъчвания на мобилните апарати и антени, предаващи и приемащи сигнала, разрушават в пчелния организъм естествения механизъм за ориентация.

В резултат на това, излетялата от кошера пчела, не може отново да намери пътя към дома си.

Миналата есен в САЩ и страните от Западна Европа беше регистриран необичаен феномен - масово измиране на пчелни семейства. Процесът даже получи конкретно научно наименование- Неочакван крах на колониите(Си Си ДИ).

Към днешна дата по западното крайбрежие на САЩ вече са унищожени 60% от пчелните популации, а на източното- 70%.

Масова гибел на пчелите е регистрирана и в Европа - Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Специалистите дълго време не успяваха да локализират проблема и да открият причината за тази масова смърт. Едва напоследък най-новите изследвания доказаха, че причината е в мобилните телефони.

Изчезването на пчелите вече се приема в редица райони на САЩ и Европа като аграрна криза, заради липсата на опрашване на растенията.

"Индипендънт он Санди" припомня изказването на Алберт Айнщайн, че без пчели човечеството може да просъществува само 4 години и след това и то ще изчезне.

Източник: Money.bg