Двойките на седмокласниците от външното оценяване от двата модула – първи задължителен и втори за кандидатстване в профилирани училища, са 3881. Скандал в Министерството на образованието и науката (МОН) за външното оценяване няма.

Това стана ясно по време на пресконференция във ведомството.

Заместник-министър Диян Стаматов обясни, че двойките по първия модул са 17 983, но една част от тези ученици са продължили и с втория модул.

В петък – 3 юни, когато бяха обявени резултатите от провелите се малки матури и национално външно оценяване за учениците от 4-ти клас, е нямало как да се каже, колко от тези ученици са продължили, явявайки се на втория модул. Оттам имало разминаване и в данните, които няма начин да бъдат сметнати преди да станат ясни резултатите от областните комисии към Регионалните инспекторати по образование, предоставени вчера следобед.

Не мога да си позволя да скрия оценка. Нима някой от вас си е мислил, че мога да скрия 17 000 двойки, както в действителност се налага да обяснявам, че аз не крия двойки, защото те не могат да бъдат скрити. От тези 17 983-ма ученици една част са продължили на втория модул”, заяви Диян Стаматов.

Така от вчера е ясно, че 60 % от учениците, получили слаби оценки на първия модул, са продължили да работят и по втория модул. Една част от тях са успели да прехвърлят бариерата от 16 точки и да изкарат оценка, различна от Слаб 2. Друга част от тях обаче не са успели и това именно са тези 3881 ученици, които и по двата модула имат слаба оценка.

Седмокласниците, които няма да могат да кандидатстват за профилирани гимназии, са 16 856. Цели 32 300 е обявеният план прием за местата в гимназиите. Очаква се една част от него да бъде закрит с оглед резултатите на учениците.