Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се провеждат присъствено.

Правилото да важи за всички ученици с изключение на тези, които се обучават от разстояние по здравословни причини, удостоверени с медицински документ. Такива указания даде министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в писмо до началниците на регионалните управления на образованието (РУО) във връзка с приключването на първия учебен срок на 31 януари 2022 г.

МОН настоява учениците, които по здравословни причини или по желание на родителите си продължават обучението си от дистанция дори след като техните съученици са се върнали в училище, да се явяват присъствено в часовете за писмено или устно оформяне на срочните оценки.

Това може да стане с еднократно изследване с бърз антигенен тест в училище или представяне на "зелен сертификат". По изключение е допустимо писменото или устно изпитване да се проведе индивидуално, без ученикът да се тества или да представя документ за преболедуване или ваксиниране, ако индивидуалните дейности се провеждат извън времето на присъствен учебен процес на паралелките. Това е регламентирано в заповедта на министъра на здравеопазването от 26 ноември т.г.

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Новоназначените учени ще получават не по-малко от 1200 лева на месец

При същите условия задължително присъствено се полагат също индивидуалните изпити за определяне на срочна оценка при повече от 25% отсъствия от часовете по съответния учебен предмет, приравнителните изпити, изпитите за промяна на оценката. В тези случаи изпитите се провеждат от комисии в училище.

Министерството на образованието и науката насърчава всяка реализирана възможност за провеждане на присъствени учебни часове, консултации, текущи проверки на знанията и изпити при спазване на въведените противоепидемични мерки.