График за пропускане и допускане на пратки с вода и храна за блокираните на границата откъм гръцка страна шофьори е договорил министърът на транспорта Ивайло Московски.

Днес той направи обиколка в района на ГКПП "Кулата – Промахон", където вече седмица се трупат опашки от товарни автомобили, които чакат да преминат границата. Над 10 километра е опашката на българска територия, а двойно по-дълга е опашката от чакащи коли на Промахон. Сред тях има и много българи.

Те вчера обвиниха българските власти, че не предприемат нищо, за да ги защитят. Проблем е и това, че хората са на магистралата, а в разстояние на около 20 километра на гръцка територия няма населени места.

Шофьорите чакаха свои близки да преминат границата с автомобили, за да им донесат храна, вода и лекарства. През днешния ден гръцките фермери дадоха поредната квота за пропускане на товарните камиони - по двеста в едната и в другата посока. Напълно блокиран за преминаване е другия пункт Ексохи- Илинден.

Утре: По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа на 6 февруари до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа.

Българската страна предостави химически тоалетни, храна и вода за блокираните превозвачи. Отделно МВнР уведоми Брюксел и поиска ЕК да вземе отношение по повод ограничаването на достъпа на предвижване в европейското пространство.

Министър Московски е разговарял днес с гръцките фермери от които е поискал да допуснат храна и вода за нашите превозвачи, както и да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни. Стачкуващите са поели ангажимент и за двете неща, съобщават от Министерство на транспорта.

Обстановката към 18 часа на 5 февруари:
През ГКПП Кулата – Промахон не се пропускат товарни автомобили. 
ГКПП Илинден – Ексохи : Не се пропускат всички видове превозни средства. Леките коли ще бъдат пропускани след 22.30 часа.
През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

Министърът Московски се е срещнал и със заместник-префекта на Централна Македония за Област Серес, Гърция Йанис Моисядис, с когото са обсъдили ситуацията. Префектът също е поел ангажимент да осигурят храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи на гръцка територия. Моисядис обаче е признал, че гръцките власти не могат да направят нищо по въпроса за вдигане на блакодата, тъй като ситуацията не е под техен контрол.

Министър Ивайло Московски е информира заместник-префекта Йанис Моисядис, че българската страна е запознала европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц за възпрепятстването на свободното движение на хора и стоки по един от най-натоварените и важния трансевропейски транспортен коридор №4.