България може да остане без единствения си научно-изследователски кораб „Академик", ако до края на април не бъдат осигурени 1 млн. лв. за ремонта му.

Със спирането на „Академик" от движение страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз, свързани с мониторинга на водите на Черно море, съобщава БНТ.

Изследователските екипи на Института по океанология към БАН не могат да изпълняват своите задачи, ако останат без кораб "Академик". Всички данни, които те трябва да предоставят на пет от министерствата ни, са свързани с експедиции на море.

В края на този месец изтича срокът, в който трябва да се подготвят документите на „Академик" за поредния ремонт. За него са необходими 1 милион лева, но те не са заложени в бюджета на БАН.

Мариян Чолаков, който е капитан на кораба „Академик", изтъква: "До края на април, ако не се намерят средства за така наречения класов ремонт, корабът просто остава без документи и излиза от експлоатация."

Данните от изследователската работа на Института по океанология във Варна ползват пет министерства - на образованието, на околната среда и водите, на транспорта, на отбраната и на регионалното развитие.