В началото на седмицата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе създадена работна група с представители на браншови организации и външни експерти по енергийна ефективност, която до края на месеца трябва да представи оптимизиран модел на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, информира регионалният министър. Целта ни е подобряване на механизмите за функциониране на програмата, тъй като тези за контрол и в момента работят добре, посочи той и обърна внимание, че всички разрешени от Закона за устройство на територията форми на контрол са вменени във функциите на общинските администрации.

През тази година ще започнат обновителните дейности по още 1000 сгради със средства от програмата. Целта ни е завършването на общо 2022 сгради, за които има осигурено финансиране, каза министърът. До края на месеца 200 млн. лв. ще бъдат разплатени през бюджета на МРРБ към Българската банка за развитие, а останалите 150 млн. лв. ще се разплатят до 3 месеца, след извършване на необходимите документални проверки, информира той.

Регионалният министър коментира, че ще бъдат инициирани законодателни промени за облекчаване на процедури, режими и срокове в инвестиционния процес.

Ще водим адекватна политика по превенция и ограничаване на свлачищните процеси в България. 2112 са съществуващите, от които 3 са новопроявените свлачища на територията на страната през тази година, информира от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, в чийто ресор попадат устройството на територията, строителният контрол, геозащитните и благоустройствените дейности и кадастърът. 3,854 млн. лв. са осигурените по бюджета на МРРБ за тази година средства за геозащита, като основната част от тях ще бъде насочена към финансирането на превантивни действия, допълни той.

Върви се в посока електронизация на услугите по отношение на кадастъра, каза още зам.-министър Йовев и посочи, че това ще доведе до облекчаване на бизнеса и гражданите. Ще се създаде ред за максимално бързо привеждане на кадастралната карта в актуално състояние, допълни той.