26 модерни системи за мониторинг на критични свлачищни райони в цялата страна е изградило Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Финансирането идва от Европейския съюз - общо 2,1 милиона лева, като около 300 хиляди е участието на държавата.

В рамките на проекта са обхванати над 7000 декара свлачища, отчете заместник-министърът Иван Шишков. "Когато има превантивни мерки, могат предварително да се отчетат и спрат свлачищните процеси, застрашаващи много населени места", каза той.

По време на изпълнение на проекта имало и немалко аварийни ситуации като например затъване на техниката на терен заради особеностите на района. В крайна сметка обаче всичко приключило благополучно.

МРРБ отчете какво е предприело за 26 свлачища в страната

МРРБ отчете какво е предприело за 26 свлачища в страната

За целта са отделени 2,5 млн. лева

"Множество са изградените системи. Едната е в Оряхово, където е голям свлачищен район, който застрашава и национален обект в града - фериботната линия. Изградени са системи в село Осоя до Лом, където обстановката е много сложна, включително част от населението е изселено. Работи се в Габрово и в няколко населени места около него", отчете Даниела Дали, държавен експерт от МРРБ.

Други обекти, които са обхванати от програмата - свлачища около Варна, Обзор, Котел и др.

Припомняме, че 430 млн. лв. бяха дадени за свлачища от Агенция "Пътна инфраструктура".