Българските сезонни работници са предпочитани в чужбина, но МВнР им препоръчва да не пътуват заради рисковете от пандемията, съобщи БНР.

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.

Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани заради тяхната надеждност. "Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения." - поясни тя.

Василева подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

"Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност." - добави тя.

Германия търси 80 000 сезонни работници

Германия търси 80 000 сезонни работници

Според новия план по 40 000 работници може да влизат в Германия на месец през април и ма

Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа в друга европейска държава.

"Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните." - предупреди той.

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но е в техен интерес да останат в България.

"Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания." - каза още Димов.