Представителите на настоятелството на Българската Екзархия в Истанбул Васил Лиазе и Димитър Атанасов поискаха подкрепата на МВР за изграждането на противопожарна система в сградата на Екзархията.

Преди няколко месеца ГД"Пожарна безопасност и спасяване" разработи проекта за системата, но нашите сънародници в Истанбул са затруднени с намирането на средства за осъществяването му, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Междувременно местните власти са издали предписания за спешно обезопасяване срещу пожар.

Сградата на Българската Екзархия е една от най-красивите в квартал "Фенер" на Златния рог, над 300-годишна, но дървена и поради това изключително пожароопасна.

Министър Миков поиска проекта за изграждането на противопожарна система да бъде остойностен и обеща МВР да помогне с материали и работна ръка за осъществяването му.

Представителите на настоятелството на Българската Екзархия в Истанбул споделиха, че от такива противопожарни системи се нуждаят още желязната църква "Св.Стефан" и метоха.

Догодина в Истанбул ще бъде отбелязана с големи тържества 150-годишнината от възстановяване на независимостта на Българската православна църква.