МВР е изпратило документи на Върховна касационна прокуратура за депутат, който е нарушил карантината, която му е била наложена.

Информацията е, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. Депутатът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари,

Документите са изпратени с писмо до главния прокурор на Република България. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна.

Проверяват депутат от ГЕРБ дали е нарушил карантината си

Проверяват депутат от ГЕРБ дали е нарушил карантината си

Той е трябвало да бъде под карантина до 4 февруари

Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител.

За нарушаване на карантина по време на пандемия са предвидени санкции в чл. 355 от Наказателния кодекс, напомнят от МВР.

Макар и МВР да не посочва името на депутата, проверка на сайта на Народното събрание по район Варна - където е извършено нарушението - откроява името на народния представител Бранимир Балачев от ГЕРБ/СДС, който е по професия адвокат.

Малко по-късно от ГЕРБ/СДС излязоха с прессъобщение, в което се посочва, че не толерират никакви форма на нарушаване на закона. "В случай, че се установи, че народният представител Бранимир Балачев е нарушил правилата, той следва да понесе своята отговорност, съобразно закона."

Прави обаче впечатление и едно друго нещо - от 15 народни представители, при 1/3 от тях, или на петима народни представители нямат попълнена професия. Това са Стоян Михалев (ДБ), Снежана Апостолова (ПП), Славена Точева и Павел Христов (ГЕРБ/СДС) и Костадин Костадинов.