Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов и членовете на комисията Борислав Българинов и Атанас Атанасов посетиха МВР и ДАНС, за да сезапознаят с данните за разпечатки за телефонни разговори на народни представители и с материалите по оперативната разработка "Лиана".

Това съобщи пред журналисти Атанасов в кулоарите на парламента. Посещението в двете институции е в изпълнение на решение на комисията. 

Една парламентарна комисия беше "поставена на колене" от министъра на вътрешните работи и от председателя на ДАНС, като ни беше отказана информация и по двата въпроса и от двете институции, коментира Атанасов.

Той посочи, че министър Михаил Миков е изразил готовност да докладва по отношение на разработката "Лиана" пред комисията.

От днешните срещи с министър Миков и с председателя на ДАНС Петко Сертов ни стана ясно, че има общи, задружни, координирани действия на тези две институции за прикриване на информацията, коментира Атанасов.

По думите му е безсмислено да се имитира някакъв парламентарен контрол. Той отбеляза, че разработката засяга корупционни практики на ДПС.    

Атанасов посочи, че Минчо Спасов е изготвил предложение до председателя на парламента Георги Пирински да се заличат три члена от действащия правилник за организацията и дейността на Народното събрание, които се отнасят до парламентарния контрол върху институциите от изпълнителната власт, защото реален парламентарен контрол не можел да се осъществява.