Към днешна дата МВР е в състояние да представи 90% от документите на Държавна сигурност, каза министър Румен Петков след срещата си с председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Не бих искал да създаваме очаквания, че днес и веднага всичко може да бъде решено, процесът е забавян 17 години, посочи Петков по време на срещата.
С много сериозен ангажимент на парламента беше приета нормативната уредба, но да си припомним забавянето на избора на самата комисия, отбеляза вътрешният министър.

Румен Петков отново гарантира готовността на МВР да изпълнява исканията и разпоредбите на комисията.

По думите му обаче - поради нерешаването на проблема със сградния фонд възникват няколко тежки въпроса.
Първият е свързан с невъзможността да се организира работата на комисията като комплектова състава с необходимите й експерти и вторият е невъзможността да приеме архивните фондове.
Тези два въпроса са ключови, ако искаме да гарантираме нормалното й функциониране, обяви МВР-шефът.

Допълнително бе съобщено, че до 30 май са обработени 27957 архивни единици от 25 служебни фонда, като са декласифицирани 18 хил. архивни единици.
"Ние имаме готовност да предоставим тези материали, но правителството трябва да намери решение на двата поставени проблема - приемането и съхраняването на архивните фондове и комплектоването на състава на комисията" - обобщи министър Петков.

Той гарантира, че в най-кратък срок - до 10 часа в понеделник, от екипа на Дирекция "Информация и архив" - МВР ще бъдат изпълнени конкретни искания на Комисията за предоставяне на всички материали по четири основни направления - за Конституционния съд, ВСС, омбудсмана и БНТ.
По тези искания под ръководството на директора на ДИА Иван Комитски ще бъдат подготвени и изпратени пълният обем материали.

От страна на МВР с изпълнението на задачите, които комисията поставя - с ясното съзнание, че става въпрос за проверка в редица звена в самото министерство, в националните служби и областните дирекции - отговорността министър Петков възложи на Александър Петров и Иван Комитски.
Фактът, че началникът на кабинета на министъра е определен за отговорник, означава, че той поема личен ангажимент към поставените пред МВР въпроси, категоричен бе Петков.