16 души са задържани при операция "Недосегаемите", която се провежда в София.

Операцията е започнала около 6:00 часа тази сутрин.

По-късно през деня от МВР съобщиха, че арестуваните са отведени за разпити.

"Обект на полицейските действия е "прекратяване на дейността на йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления, които ощетяват държавата", заяви министър Цветан Цветанов.

Огромни щети са нанесени на държавата, посочи той.

Много от задържаните са следствени, но са пуснати под гаранция и затова ги нарекохме "недосегаеми".

По непотвърдена информация сред задържаните е и Евелин Банев - Брендо.

В рамките на акцията е проверен хотел на столичния бул. "Витошка", който неофициално е свързан с името на Банев.

Припомняме, Брендо е обвинен за участие в организирана престъпна група, която е извършвала финансови операции и сделки с имущество, за които знаят и предполагат, че е придобито по престъпен начин.

Според съобщения на спортните медии задържан е и шефът на "Миньор-Перник" Никифор Вангелов, който е съпруг на сестрата на Христо Ковачки.

Друг задържан е бил Красимир Аврамов, станал известен покрай участието си в Евровизия миналата година. Стана ясно обаче, че полицаите нахлули в апартамента му погрешка.

Мотивираме хората от службите ангажирани с ареста на тези хора, допълни министърът.

Всяка една операция има и периферия, иззети са документи, проверяват се офиси. Мерките, които ще се искат и за които ще пледира прокуратурата ще бъдат мотивирани, за да могат тези хора да останат в ареста.

Според информация на прокуратурата някои от фирмите и лицата са косвено свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Това са фирми, свързани с енергетиката, прехвърлянето на фирми, на имоти от полуграмотни хора. Политическата класа през последните години е правила тези хора "недосегаеми".

Според информация на прокуратурата някои от фирмите и лицата са косвено свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Вътрешният министър обаче отказа категорично да потвърди тази информация.

Все пак попитан каква е връзката на "недосегаемите" с енергийния бос Христо Ковачки, Цветанов отговори: "Добра връзка".

Акцията касае ДДС-схеми, пране на пари и дружества от енергетиката.

Това, което правим в момента е за първи път, защото досега тези хора са били покровителствани, добави той.

Ние правим всичко възможно да стигнем до най-високите етажи на властта. Няма политическа партия, няма министри, които да спрат нашата работа, категоричен бе Цветанов.

Толкова мащабна акция не е правена досега в България

шефът на НАП

Министърът не пожела да каже дали има задържани и държавни чиновници, както и не пожела да каже имена на задържаните.

Той допълни, че над 10 са задържаните и уточни, че не на всички ще бъде поискана 72-часова мярка.

Над 30 адреса трябва да бъдат посетени, уточни още вътрешният министър. Щетите за републиканския бюджет са огромни, отбеляза Цветанов, уточнявайки, че до този момент недосегаемите са се измъквали от правосъдието.

По-рано днес масирано полицейско присъствие се наблюдаваше в кварталите "Бояна", "Малинова долина", "Красно село", "Студентски град", "Дървеница", "Захарна фабрика", "Люлин" и "Център".

Специализираната операция е съвместна реализация на Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Национална следствена служба, Националната агенция за приходите, под ръководството на Прокуратурата.

Иззети са компютърни конфигурации, банкови и счетоводни документи, наркотични вещества и парични средства с неизяснен произход.

За акцията потвърди и шефът на НАП Красимир Стефанов, посочвайки че става въпрос за големи злоупотреби с пари от бюджета.

По думите на Стефанов задържаните са лица със "сериозно положение".

Доста ще разстроим т.нар. "ДДС-пазар", посочи той. Стефанов допълни, че акцията продължава и в момента и не изключи да има още задържани.

Толкова мащабна акция не е правена досега в България, каза шефът на НАП.

Стефанов не изключи възможността служители на НАП да са били съучастници на престъпната група "Недосегаемите", които са извършвали данъчни злоупотреби в особено големи размери.

До момента МВР проведе няколко операции под кодови имена. Припомняме, това са Наглите 1 и 2, Апашите, Факирите, Октопод.