Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази своята подкрепа за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски“, която да е на Българската православна църква. Позицията е в нарочно писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, съобщиха от Мюфтийството.

„С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“, написа главният мюфтия до патриарх Неофит.

С камбанен звън, молебен и адвокати Синодът поиска правда за „Св. Александър Невски”

С камбанен звън, молебен и адвокати Синодът поиска правда за „Св. Александър Невски”

Затова сме тук, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри

Според Мустафа Хаджи, от Главно мюфтийство напълно споделят изразената от Светия Синод позиция, че храм-паметник „Св. Александър Невски“ е символ на автокефалията на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия. Спрехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.

„Уверявам Ви, че Главно мюфтийство смята храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание”, написа още главният мюфтия.

Той използва възможността да изрази най-искрените си и сърдечни пожелая за крепко здраве и благоденствие на главата на Българската Православна Църква.

Храм "Св. Александър Невски" е на БПЦ , убеден е проф. Георги Близнашки

Храм "Св. Александър Невски" е на БПЦ , убеден е проф. Георги Близнашки

ВАС трябва да прекрати делото, категоричен е той

Припомняме, на 7 декември във ВАС започна дело по искане на дружество "Будител", което оспорва акта за собствеността на БПЦ върху патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Членовете на същото дружество са против канонизацията на баташките мъченици.