Министерството на земеделието, храните и горите представи мерките за контрол на африканската чума по свинете в засегнатите региони.

Сред тях са: максимално редуциране на популацията на дивата свиня, без риск от разпространение на вируса на АЧС; събиране на максимален брой проби от отстреляни и открити умрели диви свине за определяне на реалната ситуация със заболяването; сътрудничество между всички заинтересовани организации, включително ловците; предпазване на домашните свине.

От министерството подчертават, че ловът няма да е ефективен за контролиране разпространението на заразата сред популацията от диви свине, освен ако не се постигне 80% отстрел, без обаче да се упражнява натиск върху популацията в инфектирани зони.

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Забраната на лова щяла да увеличи заразата

Всеки опит да се контролира популацията на дивите свине трябва да се извърши в рамките на няколко години, за да се получи устойчиво намаляване плътността на популацията, посочват още от ведомството.

От МЗХГ посочват, че е важно при превенцията и контрола да се прекъсне епизоотичната връзка между популациите на домашните и дивите свине. За целта всички страни от региона трябва да работят координирано чрез разработване на средносрочни и дългосрочни устойчиви стратегии за управление на този риск на всички нива (търговия, селско стопанство, ловци, компетентни органи от околната среда, ветеринарни служби и др.).

От министерството препоръчват да се освободят за групов лов още по 100 км2 съгласно извършеното смекчаване на мерките и подразделяне на обявените вече 200 км2 заразени зони на местата с установени положителни за АЧС диви свине чрез определянето на сърцевинна и буферна (под)зона.

Инициативен комитет иска отпадане на забраната за лов в районите с АЧС

Инициативен комитет иска отпадане на забраната за лов в районите с АЧС

Държавата игнорира ловците в борбата с африканската чума

Те уточняват и че трайни резултати за намаляване на популацията от диви свине се очаква да се получат след 2-3 години при постоянно прилагане на мерките на БАБХ. Посочва се и че в пограничните райони трябва да се действа задължително в сътрудничество с ловните дружинки на отсрещната държава.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че африканската чума е застигнала и област Перник.

Заболяването продължава да се разпространява въпреки твърдението на министъра на земеделието Десислава Танева, че огнищата на африканска чума намаляват.

Последният регистриран случай на африканска чума е отпреди три дни. В Благоевград беше установен трети случай на заразата в областта.

По-рано днес пък земеделският министър съобщи, че част от заявленията за обезщетения са отказани заради нарушения.

 Танева забрани лова в районите с африканска чума

Танева забрани лова в районите с африканска чума

Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода...