Инициативен комитет за защита правата на българските ловци ще връчи днес протестна декларация на министър - председателя и земеделския министър с искане да отпадне забраната за лов на глигани в районите с огнища на африканска чума по свинете, съобщи БНР. Евгени Абаджиев от комитета уточни, че до този момент всички мерки, които се предприемат в борбата с АЧС, се предписват от БАБХ.

 Танева забрани лова в районите с африканска чума

Танева забрани лова в районите с африканска чума

Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода...

"Аз съм убеден, че тези хора разбират много добре проблема с африканската чума и знаят как да противодействат на разпространението ѝ в "задните дворове" и в големите стопанства. Но смятаме, че те не са наясно с начините на ловуване и как може да се ограничи популацията на дива свиня от ловците. Затова и предлагаме алтернатива на техните предложения с една-единствена цел - да помогнем в драстичното намаляване на популацията на дива свиня", допълни Абаджиев.

Той смята, че това може да стане, ако се спрат всички забрани за ловуване, открие се по-рано ловният сезон и срокът му се удължи, за да може да има ефективен лов с кучета. "По този начин смятаме, че на 70% бихме намалили популацията на дива свиня".

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

В Смядово потвърдиха първи случаи на заразени животни от породата

"Предлаганата от нас алтернатива ще има много по-добър ефект и резултат", подчерта още Абаджиев.

Той отбеляза, че ловците нямат никакъв интерес да съобщават на властите за намерени мъртви диви прасета, тъй като тогава в дадения район ще бъде прекратен ловът.

"Държавата просто с тези заповеди успя да игнорира ловците като партньори в борбата с африканската чума по свинете. Спирането на лова води до тихи зони, в които прасетата се събират от други места, в които се ловува. Там може да се заразят и здрави прасета, които после в търсене на храна отиват на други места и заразяват и други прасета, включително в "задни дворове", изтъкна Абаджиев.

В Кюстендилско няма африканска чума, но над 1200 домашни прасета са умъртвени

В Кюстендилско няма африканска чума, но над 1200 домашни прасета са умъртвени

944 стопани очакват да получат по 300 лв. за ремонт и дезинфекция

"БАБХ казва "отстрелвайте глигани и ще бъде решен проблемът с АЧС", а в същото време забраняват лова. И това ако не е някаква форма на шизофрения, аз не разбирам", възмущава се представителят на Инициативния комитет.