Ловци в Северна България излизат на протест срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня.

Протестът на ловците ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле (Румъния). Движението ще бъде преустановено в интервала от 8 до 11 часа, информира БНР.

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас
Обновена

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас

Въведена е 3-километрова санитарна зона около село Тутраканци

От подготвяната забрана са засегнати около 220 дружинки или близо 6 000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин.

Според протестиращите с готвената забрана с нищо не се допринася за намаляването на популацията на дивите свине, които са основен източник на заразата с африканска чума (АЧС).

Припомняме, проектозаповедта е свързана с откритата африканска чума по свинете и ограничаването на заразата у нас. Ограничението обаче нямало да помогне по никакъв начин за това ограничаване според ловците.

Остават превантивните мерки в Плевен срещу чумата по свинете

Остават превантивните мерки в Плевен срещу чумата по свинете

Извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Плевен

"Не може да се осъществи по никакъв начин мониторинг, защото ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на такива починали животни от болестта", коментира ловецът Росен Генов.

По думите на коментатора действията на държавата са противоречиви. "В стремежа си да ограничи тази забрана, веднъж ни призовава да ловуваме интензивно, за да намалим по-голямата популация на дива свиня и веднага респективно след това пък ни забранява да ловуваме", недоумява той.

87 са умъртвените заради чума свине

87 са умъртвените заради чума свине

Само за регистрирани животни ще се изплащат обезщетения, обясни шефът на БАБХ

Според изпратени преди време указания на Агенцията по безопасност на храните, днес е крайният срок ловните дружини да изградят в своите райони ями за съхранение на странични животински продукти. Изискването е ямите да са достъпни за високо проходима техника. Контролът по изпълнението е възложен на местните горски дирекции.

По данни на Европейската комисия към момента случаи на африканска чума по свинете са регистрирани в най-малко 10 държави членки на ЕС.

Порожанов нареди проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

Порожанов нареди проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

Според него първоначалният доклад не е реален