87 са умъртвените заради чума свине, "ако са заразени, опасността е да заколят прасета, които са болни, и това да доведе до разнасяне на заболяването", коментира пред НоваТВ изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

"Заболяването най-бързо се разпространява чрез храната - свинско месо или продукти, които са от животни, които са заклани и са били в стадий, в който не е било достатъчно ясно дали са болни. Така продуктът може да измине много километри и заболяването рязко да се разпространи", обясни д-р Илиев.

Ветеринари чакат резултати от пробите и от другите села, в района на село Тутраканци са умъртвени десетки животни, но не всички от тях са регистрирани, а само за тези животни се изплащат обезщетения

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Фуражът се закупувал в Констанца и се разпространявал в България

"Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село Тутраканци хуманно са умъртвени 65 животни, като голяма част от тях не са регистрирани. Извършва се дезинфекция, полицейски постове са поставени на входовете и изходите на селото", коментира в събота Румен Порожанов.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти.

Припомняме, вчера, 31 август, беше регистрирано първото огнище на заразата африканска чума по свинете в България.

Положителна проба даде прасе от провадийското село Тутраканци, област Варна.

България уведоми Брюксел за огнището на африканска чума

България уведоми Брюксел за огнището на африканска чума

Очаква се решение за ограниченията...