"Правим всичко възможно да се установи от къде е влязла заразата в България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на туристи, хора, животни, транспорт на фураж." Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след провеждането на областен координационен щаб във Варна във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас
Обновена

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас

Въведена е 3-километрова санитарна зона около село Тутраканци

Ветеринарните власти имат обосновано съмнение, че заразяването в конкретната ферма в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се разпространява в България.

"Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село Тутраканци хуманно са умъртвени 65 животни, като голяма част от тях не са регистрирани. Извършва се дезинфекция, полицейски постове са поставени на входовете и изходите на селото", посочи Порожанов и допълни, че в момента експертите взимат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона.

Ако пробите там са отрицателни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни.

Умъртвиха 65 прасета в Тутраканци

Умъртвиха 65 прасета в Тутраканци

Ще се взимат проби от всички прасета в радиус от 10 км

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти.

"Ако прасето показва признаци на заболяване, да не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение" подчерта Илиев.

Шефът на БАБХ призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.

България и Румъния предлагат увеличение на бюджета на ЕС за 2019-а за борба с чумата

България и Румъния предлагат увеличение на бюджета на ЕС за 2019-а за борба с чумата

Предлагат увеличение с 40 млн. евро

Припомняме, вчера, 31 август, беше регистрирано първото огнище на заразата африканска чума по свинете в България.

Положителна проба даде прасе от провадийското село Тутраканци, област Варна.

Още от вчера e ограничено придвижването и транспорта на домашни свине. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане.

Скоро започва и превантивното вземане на проби от прасетата в 10-километровата зона.

Припомняме и че стопаните ще получат обезщетения за умъртвените си животни. За да стане това обаче, прасетата трябва да са били предварително регистрирани.

България уведоми Брюксел за огнището на африканска чума

България уведоми Брюксел за огнището на африканска чума

Очаква се решение за ограниченията...