Земеделският министър Румен Порожанов е разпоредил проверка в Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) заради некоректен доклад за чумата по дребните преживни животни, съобщи БНР.

Докладът е изпратен до Световната организация по здравеопазване на животните, представящ ситуацията по развитие на чумата у нас.

По думите на Порожанов първоначалният доклад не съответства на реалната обстановка.

Докладът е изпратен на 13 септември и е подписан от директора на Агенцията Дамян Илиев.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин обясни по време на днешния парламентарен контрол, че неточността е, че се твърди, че стадо от 203 овце в Болярово, за което през юли е потвърдило наличие на вируса, е ликвидирано, а това не е вярно.

Той поиска по-сериозни мерки спрямо БАБХ.

Според него подобни информации са нарушили доверието в агенцията.

Малко по-късно от БАБХ пристигна информация, че няма некоректна информация в докладите до Световната организация по здравеопазване на животните. 

От Агенцията твърдят, че данните за огнището на чума в Болярово се актуализират своевременно. 

Вземат втора проба от стадото в Болярово

Вземат втора проба от стадото в Болярово

Заповедта за евтаназия на животните е спряна докато излязат лабораторните резултати

В доклада си специалистите са описали правилно мерките, които трябва да се предприемат за ликвидиране на огнището на заразата в стадото на Ана Петрова, но продължение на два месеца стопаните не допускаха ветеринарните власти до стопанството.

От БАБХ уточняват, че докладите се правят в онлайн система, а всяка модификация по документите се валидира и извършва от същата организация.

В доклада от 13 септември е включена информация за потвърденото огнище в Болярово. Документът не е окончателен, а описва мерките, които трябва да се предприемат за ликвидирането на заболяването. Тъй като огнището не е приключено, е поискана модификация на доклада. Тя е извършена на 18 септември.

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни

Припомняме, че на 18 септември, БАБХ поиска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово.

От агенцията изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово.

Втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.

Ветеринари от София влизат при стадото на Ана от Болярово

Ветеринари от София влизат при стадото на Ана от Болярово

Зам.-министър Иванов призовава Ана да ги пусне

Тогава шефът на БАБХ Дамян Илиев, заяви, че се налага унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция.

Заболяването във фермата в Болярово е открито при изследване на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където е констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството са изследвани, а получените резултати - потвърденив референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция.