Умъртвяването на животни в Шарково и района ще продължи, стана ясно след извънредното заседание на Кризисния щаб късно снощи, съобщава НоваТВ.

Заради напрежението в Болярово, щабът е решил нов екип от ветеринарни лекари да вземе необходимата втора проба за изследване.

Министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев обясниха, че се предприемат всички необходими мерки, за да не се разпространява болестта.

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

В страната има пет огнища, в стадото на леля Дора няма положителна проба

Не е ясно обаче кога евтаназирането на животни ще продължи. В интернет ще се качи информация за координатите на зоните за сигурност.

"Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, за да се тушира напрежението по места", обясни вътрешният министър.

Той добави, че МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни, ако Агенцията по безопасност на храните поиска това.

"Няма промяна в начина на действие", обясни земеделският министър Румен Порожанов.

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Да не се хвалим за мигрантите, за да не ни завиждат, иска премиерът

Припомняме, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките. По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

Собственичката Анна от Болярова не дава втора проба от стадото си

Собственичката Анна от Болярова не дава втора проба от стадото си

Според Биков, Нинова е виновна за срива на доверие, а социалистът Иванов вижда дезорганизация и хаос