Българската агенция по безопасност на храните иска да вземе втора проба от стадото в Болярово. Собственичката Анна Петрова коментира пред БНТ, че животните се изнервят, че са затворени и тя не вярва, че са болни. Дори да и се представи документ, животните са живи и здрави от датата на взимане на първата пробата и тя не иска да се взима втора проба.

Според бранещите стадото на баба Дора и стадото на Анна от Болярово риск няма и изразяват съпричастност към стопаните на животни. Протестиращите вече отказват да коментират и да се обясняват повече, а стадото на Ана наброява 200 животни. Собственичката смята, че е нарочена защото е част от протестиращите срещу избиването.

Стопанството е доста отдалечено, протестиращите са пред входа и са с ясната мисъл, че няма да допуснат органите да вземат втори проби.

Вземат втора проба от стадото в Болярово

Вземат втора проба от стадото в Болярово

Заповедта за евтаназия на животните е спряна докато излязат лабораторните резултати

Според Тома Биков, комуникацията със сигурност е проблемна и е реагирано неадекватно, но действията са адекватни спрямо болестта и обстановката. Тези хора не позволяват да се вземе проба и това е истерия и психоза, която се създава в обществото и от политици. Нинова е лично отговорна за разрушаване на доверието между фермери и ветеринари.

Разбира се, че хората страдат, но трябва да се спре заразата. Ако тръгне към хасковско, сливенско, старозагорско, ще замине държавата и стотици хора ще страдат. Нинова обяснява до онзи ден, че няма чума и няма да дадат животните, а чума има и вече го признава, допълва Биков.

Опозицията не е виновна, тя реагира на обърканата информация на институциите и проблемите на хората. Да не се мият ръцете с опозицията и уволнение на трима чиновници, до днес има противоречия, как, от къде, кой е виновен за появата на чумата. Никой не разбра какво се случва, дезорганизация и хаос е положението, виновни са и премиера и Порожанов, не Нинова, обясни Иван Иванов от БСП.

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

Нинова недоумява и защо се спира евтаназията