Българската агенцията по безопасност на храните - БАБХ изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово, където е констатирана чума по дребните преживни животни през юли.

Втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", заявява изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в писмо до Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд

"Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението", допълва Илиев.

Директор на БАБХ моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата. Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти.

Стопаните да не се поддават на устни съвети от властите, зове "Възраждане"

Стопаните да не се поддават на устни съвети от властите, зове "Възраждане"

Искат оставката на Порожанов, шефовете на БАБХ и на ИАГ

Заболяването във фермата в Болярово е открито при изследване на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където е констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството са изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция.

Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

С протест край Елхово искат проверка на пробите за чума

Животновъди се опасяват, че някой прави политически дивиденти на техен гръб

След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните й Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави, въпреки получените и потвърдени лабораторни резултати за наличие на заразното заболяване.

Междувременно, на 14 септември Ана Петрова подава два сигнала - в Областната дирекция по безопастност на храните - Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни. До 15 септември издъхналите овце са 8. Стопанката отрича смъртта им да се дължи на чума. Твърди, че става дума за преяждане.

"Предвид вече констатираното заразно заболяване за мен няма съмнение, че смъртността се дължи на неговата проява. В борбата със заразните болести по животните, особено с тези, класифицирани от международните организации като особено опасни, времето за ликвидиране на огнищата е от изключително значение. По тази причина водещо е правото на обществото/бранша пред правото на индивидуалната личност или бизнес. Всяко забавяне може да нанесе непоправими щети на съответния бранш, селското стопанство и дори на икономиката на страната. Действия, подобни на видяните в Болярово, са заплаха за националната сигурност", обяснява Илиев.

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни

Припомняме през юли, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките.

По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

Премиерът Борисов коментира тогава, че "вкарали Нинова в ситуацията с козичките". Нейни депутати завели Нинова при чумата да погали козичката. Много умилително, завидях ви и аз исках да отида, обясни Борисов.

Според бранещите стадото на баба Дора и стадото на Анна от Болярово риск няма, изразяват съпричастност към стопаните стояха пред входа на стопанството с ясната мисъл, че няма да допуснат органите да вземат втори проби.

МВР-шефът поиска дисциплина при кризата с чумата

МВР-шефът поиска дисциплина при кризата с чумата

Всички държавни граници се пазят и проверяват усърдно