Протест край Елхово срещу политиката на Министерство на земеделието се проведе по обяд. Хората искат яснота за отрасъл животновъдство в Странджа.

Протестиращите поискаха земеделският министър Румен Порожанов да провери начина, по който са взети пробите при заболяването от чума по дребните преживни животни. Те искат да знаят и как точно е изолиран щама на болестта, информира БНР.

Порожанов: Отрицателни са вторите проби за чума по животните

Порожанов: Отрицателни са вторите проби за чума по животните

Около 1,100 000 млн. лева струва оградата срещу свинете от Румъния

Същевременно животновъди от Елхово, които попадат в карантинната зона и нямат право да продават животни и мляко, се притесняват, че протестът е в нечия полза. "Ние си мислим, че просто някой си прави политически дивиденти на наш гръб", казаха животновъди.

ГЕРБ видя провокация срещу националната сигурност по темата за чумата
Обновена

ГЕРБ видя провокация срещу националната сигурност по темата за чумата

Биков призова органите на реда да се намесят и да проверят мотивацията на Нинова да се занимава с политика

Организатори на протеста са група граждани, които втори месец живеят на палатки пред стопанство от 200 овце в град Болярово. Според доброволците, заболяване няма и доказателство затова е стадото на Тодор Янев, в което има две съмнителни проби за чума.

Припомняме, стадото на Янев също бе определено за евтаназиране, но земеделският министър лично отложи заповедта с условието да бъдат взети втори проби. Собствениците не допуснаха ветеринарите, защото се опасяваха от манипулации.

Африканскатa чума по свинете е на 15 км от Силистра

Африканскатa чума по свинете е на 15 км от Силистра

МЗХ обещава да завърши оградата до края на следващата седмица

Протестиращите настояват заповедта на агенцията за умъртвяване на животните да отпадне: "Защото вече повече от 65 дни животните са живи и здрави".

На протеста, дойдоха и собственици на убити животни от село Шарково. Една от тях е Ана Петрова. "Няма нито едно агне, липсват ми яренцата. Тези пари не могат да стигнат за нищо, нито да си изплатя кредита, нито мога да си закупя някакви животни", каза стопанката на евтаназираното стадо.

Протестиращите заявиха, че идната седмица ще затворят пътя.

Припомняме, заради подозрение за чума по дребните преживни животни в Странджа бяха избити хиляди кози и овце. Това бе основният поминък на останалите предимно възрастни хора там.

В акцията по умъртвяване на стадата, обявена от 11 юни 2018 г., от БАБХ бяха привлекли и външни лица.

В същото време доброволци от цяла България се опитваха с жива верига да отложат избиването на животните, защото искаха да видят документи, с които да се докажат положителни взетите проби.

На 14 юли от БСП поискаха разследване по случая.

По-късно - 20 юли, от ЕК одобриха евтаназирането на животните като мерки, съответстващи на законодателството на ЕС.

На 23 август от БСП поискаха разследване дали с евтаназирането на реални животни се прикриват субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета. Мотивът им бе, че 2 месеца няма умряло дребно преживно животно от чумата.

В отговор на исканията от БСП земеделският министър Румен Порожанов заяви, че няма да има оставки. Според директора на БАБХ Дамян Илиев, ако подаде оставка, значи не си е свършил работата.