Оставки от мен надолу няма да има, заяви земеделският министър Румен Порожанов.
Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на брифинг, посветен на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че няма чума по дребните преживни животни.

Относно поисканата му оставка от левицата, той коментира че едни хора казват така, а други - иначе, но тези твърдения не са достатъчно сериозни. Земеделският министър се закани, че от БСП ще понесат отговорност за думите си.

Корнелия Нинова иска прокурор да погали Борисов по главата

Корнелия Нинова иска прокурор да погали Борисов по главата

БСП изпращат въпроса с чумата в Странджа и в Брюксел

Казах на Нинова, да искат информация за едно или друго, но от мен не е искана информация, допълни министърът на земеделието.

Ако си подам оставката ще излезе, че не съм си свършил работата, каза и директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Все още се взимат нови проби в 20-километровата зона (около районите край огнищата за чума), за да се потвърди има ли чума по дребните преживни животни или не, каза Порожанов. 

От ЕС се възстановяват разходи само след като се установи дали сме си свършили добре работата и се прецени, че предприетите мерки отговарят на изискванията, допълни Илиев.

Порожанов обясни, че за пореден път им се налага да дават разяснение по чумата по дребните преживни животни. Те се надяват да е за последен.

Председателят на БАБХ Дамян Илиев припомни, че чумата е била открита на 19 юни. Събрани са материали от тогава е потвърдено от френска лаборатория, че има чума.

Порожанов: Отрицателни са вторите проби за чума по животните

Порожанов: Отрицателни са вторите проби за чума по животните

Около 1,100 000 млн. лева струва оградата срещу свинете от Румъния

Той обясни, че инфекцията от чума не се отнася при клинични признаци, а само при установено заразено животно от чумата. Д-р Илиев заяви, че от понеделник се очаква да бъдат събрани близо 8000 проби и ако се окаже, че са положителни, ще се удължи решението на ЕС за забрана за продажба на дребни преживни животни.

Той изрази съжаление, че това може да покаже, че взетите мерки не са били достатъчни. Илиев поясни, че са получили забележка от ЕС да не изследват само 10-километровата зона от заразените райони, а да стигнат до 20-километровата зона.

Д-р Илиев даде да се разбере, че на всеки 21 дни ще се изследва района и ако се окаже, че изследванията са отрицателни, то ще се настоява пред ЕС хората да могат да си продават продуктите на територията на България и на ЕС.