Два месеца няма умряло дребно преживно животно вследствие на чумата, а единствените умрели животни са вследствие правителството на министър-председателя Борисов. Затова от БСП настояваме да се провери прикриват ли се субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в централата на партията.

Порожанов: Оставки във ведомството няма да има

Порожанов: Оставки във ведомството няма да има

Ако си подам оставката ще излезе, че не съм си свършил работата, каза шефът на БАБХ

Тя настоя отговорността за унищожаването на добитъка в Страндже през юли месец да се понесе от премиера Бойко Борисов, земеделския министър Румен Порожанов и вътрешния министър Валентин Радев.

Нинова заяви, че е искала да види пробите от изследванията за чумата, но те не са й били предоставени. Затова и според нея чума реално няма.

Лидерът на столетницата припомни изказването на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че тя е била главния превратаджия в държавата, която искала да свали правителството от власт. Нинова заяви, че тя лично би поела отговорността, ако наистина се открие чума по дребните преживни животни.

Социалистката посочи, че днес Порожанов се опитал да прехвърли цялата отговорност на БАБХ и, по думите й, трябва да се спре с цирка. Тя коментира, че на от три заседания на парламента, и на два извънредни председателки съвета правителството на ГЕРБ са убеждавали, че има чума по животните, но от червената партия са поискали доказателства затова.

Тя припомни и думите на Борисов: "Не сме изверги и ни е жал за животните, но допуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Нинова с козичките ми прилича на Меркел с мигрантите. Завиждам й как гали козички по главички".
"Нашият премиер са го галили папи и патриарси по главичката. Надявам се някой ден някой прокурор да го погали по главата", коментира лидерът на левицата.

Нинова заяви, че е подаден сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров за извършени престъпления на длъжности лица. По думите й прокуратурата все още не е дала конкретен отговор затова има ли извършени престъпления и от кого.

ГЕРБ видя провокация срещу националната сигурност по темата за чумата
Обновена

ГЕРБ видя провокация срещу националната сигурност по темата за чумата

Биков призова органите на реда да се намесят и да проверят мотивацията на Нинова да се занимава с политика

Лидерът на БСП се закани, че в близките дни ще посети лично Ямболско и Странджа и този път: "ние ще организираме ред, права и закони в държавата, с които да се понесе лична отговорност затова, което е причинено на хората".

Нинова настоя да се проучат и действията на земеделския министър Порожанов и изказа съмнения, че всичко не е било подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет.

Стана ясно, че в първата седмица на септември в Брюксел ще бъде командирован в Кристиян Вигенин, който да представи позицията на партията по въпроса.