ГЕРБ видя опит за провокация срещу националната сигурност на страната.

Въпросът, свързан с чумата по дребните преживни животни и така наречените втори проби показва, че държавните институции са реагирали адекватно и ситуацията е била предотвратена.
Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг в централата на партията в отговор на брифинга на БСП, на който Корнелия Нинова поиска: "прокурор да погали по главата Борисов".

Биков обясни, че за пореден път им се налага да свикат пресконференция, на която да отговорят на множеството тревоги, критики и оставки, които занимават Корнелия Нинова през лятото.

Той определи действията на червената партия като опит за провокация срещу националната сигурност на страната, с което се надява компетентните органи да изследват мотивите за това поведение. За ситуацията, в която тя самата се вкара, си е лично неин проблем, оцени герберът.

Биков попита защо все още не са чули отговор кой носи отговорност за скандала, в който се забърка общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Той припомни какво се е случило с него - беше върнат от Турция при задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите, и потвърди, че в БСП функционират черни каси.

Бургаският съд потвърди 50 000 лв. гаранция за Бенчо Бенчев

Бургаският съд потвърди 50 000 лв. гаранция за Бенчо Бенчев

Съдиите са отчели и имущественото, и семейното положение на обвиняемия

Според Биков всичко трябва да се проследи. Той се закани, че подобни въпроси ще бъдат задавани и занапред, за да може органите на реда да установят дали функционират черни каси.

Биков се обърна с въпрос към президента Румен Радев дали знае, че неговата партия е използвала помощта на Бенчев по време на неговата кампания (б.р - на Радев). Тук въпросът не е в Сметната палата, а проблемът е какво не пише в нея, констатира той.

"Дали Нинова ще отговори, аз се съмнявам, защото тя се държи като собственик на търговско мениджърско дружество. Човек, който не отговаря на важните въпроси, които и се поставят, се превръща в стил Бенчо Бенчев", отсече той.

Тома Биков призова органите на реда да се намесят и да проверят мотивацията на Нинова да се занимава с политика и посочи, че Нинова е жена, която лъже всеки ден - методично и професионално.

Депутатът Александър Ненков определи твърденията на левицата като наглост и безочие. Според него хората от БСП заблуждават обществото.

По думите му червената партия е единствената, на която два пъти й спират европейските фондове. Спират не заради общините, а заради управляващите органи, защото не успяват да изконтролират добре потока на парите и усвояването на европейските средства.

Ненков попита и социалиста Драгомир Стойнев, когато е бил министър на енергетиката и на икономиката, останал ли е доволен от тогавашната програма Конкурентоспособност и щетите, които се нанесоха на българския бизнес тогава.

Относно "Визията на БСП за България", герберът посочи, че те могат да напишат и най-прекрасния документ, но има едно много важно условие - кой изпълнява европейските програми. Той припомни, че по време на тяхното управление държавата е била с 5% дефицит.

Говорят за отговорност или предсрочни парламентарни избори, но кога те са поели политическа отговорност, попита Ненков и добави, че левицата се опитва да влезе във властта през задния вход.

Ненков е на мнение, че ако говорят за предсрочни избори, те трябва да спират, защото: "тези хора, когато са управлявали държавата, са я довели до фалит", визира той БСП. Той призова левицата да не разчитат на късата памет на хората.

Ненков поясни, че земеделският министър Румен Порожанов е в правото си да потърси правна помощ и посъветва евродепутата от левицата Кристиан Вигенин да не харчи пари за билети до Брюксел, защото абсолютно нищо няма да произлезе от неговото пътуване.