Вторите проби за чума не дават позитивни резултати. Това каза земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

Припомняме, заради подозрение за чума по дребните преживни животни в Странджа бяха избити хиляди кози и овце. Това бе основният поминък на останалите предимно възрастни хора там.

В акцията по умъртвяване на стадата, обявена от 11 юни 2018 г., от БАБХ бяха привлекли и външни лица.

В същото време доброволци от цяла България се опитваха с жива верига да отложат избиването на животните, защото искаха да видят документи, с които да се докажат положителни взетите проби.

На 14 юли от БСП поискаха разследване по случая.

По-късно - 20 юли, от ЕК одобриха евтаназирането на животните като  мерки, съответстващи на законодателството на ЕС.

"Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези седем общини, които са под възбрана за движение на животните", каза земеделският министър.

Порожанов обясни, че вторите проби са взети от животни по целия 10-километров разширен диапазон около селищата, в които, по думите му, е имало огнища. Тези проби са от животните в периметъра.

"Защото в тези пет малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани.

Над 1 млн.лв. за обезщетение на стопаните в Странджа

Над 1 млн.лв. за обезщетение на стопаните в Странджа

Обсаденото от протестиращи село дава възможност заразата да се разпространи

Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване", заяви земеделският министър.

Той е категоричен: "Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби".

"Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела", припомни Румен Порожанов.

Той добави, че първите проби са взети през юни, потвърдени са през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

Министърът разказа, че в едно от стадата в Болярово имало съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина. Стопаните са отказали повторно вземане на проби, което е нарушение на закона, съобщи Румен Порожанов.

Пробата от Болярово е в категорията съмнителни и именно затова са разговаряли със стопаните на обекта. Те са поискали да се смени лекарят. Изпратени били други лекари, които да влезнат, обясни земеделският министър. "Аз също искам да им бъдат запазени животните затова им предложих втората проба", каза той.

"Чисто комуникативните грешки бяха отчетени още в началото, макар, че е имало срещи, за да бъде разяснено подробно какви са пробите и какво трябва да се предприеме", поясни Порожанов.

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Борисов умилен от кадъра как Нинова гали чумава козичка

Да не се хвалим за мигрантите, за да не ни завиждат, иска премиерът

Той не се притеснява от факта, че от БСП му искат оставката. "Всеки един министър е назначен, за да изпълнява конкретна функция, във всеки един момент той може да бъде освободен", заяви Порожанов.

По темата за обществената поръчка за закупуване на препарати за тестване на чума при преживните животни, спечелена от компютърна фирма - която беше спряна, министърът каза, че премиерът е прав, тази поръчка не е била най-лицеприятната, която е можело да се появи и правилно е била спряна.

Агенцията по безопасност на храните като юридическо лице прави поръчките. Отговорност носи този, който е допуснал грешка, в случая - Агенцията по храните, коментира Румен Порожанов.

На въпроса дали ще поиска оставката на д-р Дамян Илиев, който оглавява агенцията, земеделският министър заяви, че това е комуникация, която ще се води с премиера. Всяка оставка е на дневен ред, когато има проблеми, добави той и уточни, че след поръчката не се е виждал с премиера.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Относно поскъпването на оградата по границата с Румъния се е увеличила, защото при обсъждане в МС има принципно решение да се сложи допълнителната мрежа "Бруно". Според министъра тя е много по-сигурна. Прасетата трябва да се засилят, да бъдат подгонени, за да успеят да минат. Едно болно животно въобще не е толкова функционално, за да направи такова нещо, стана ясно от думите на министъра.

Той поясни, че "Бруно" е кръгова режеща мрежа, която оскъпява два пъти цената на оградата. Тя ще се финансира за сметка на държавните предприятия, не за сметка на бюджета. "Изградена е с труда на горските служители и тези на държавните предприятия. Ако не беше мобилизиран екип от 400 души, това нямаше как да се случи", допълни министърът.

Като обяснение за строежа на тази ограда, която да спира свинете от Румъния по ограничената ни сухопътна границата, Порожанов обясни, че чумата по свинете наближава непрекъснато. Последно е стигнала до Калараш, което е на 15 км от Силистра.

Още 20 км и оградата срещу румънските свине ще е готова

Още 20 км и оградата срещу румънските свине ще е готова

Само България правила превенция, без да има регистриран случай на чума

"Ние сме първата страна, която го прави превантивно. Чехия го направи първа с електропастир, Румъния ще прави това на границата си с Украйна. Дания ще прави доста скъпо устройство. Цената на нашата ограда ще бъде около 1 млн. и 100 000, като над 600 000 ще бъде бруното, като трудът въобще не се смята в тази цена", поясни Порожанов.