Почти е готова оградата по границата с Румъния срещу миграцията на диви свине, които могат да бъдат заразени с африканска чума по свинете.

До изграждането на цялото 133-километрово съоръжение остават още около 20 километра. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който направи инспекция на оградата на място.

Отприщилата се в Румъния африканска свинска чума предизвика голям скандал

Отприщилата се в Румъния африканска свинска чума предизвика голям скандал

Местните власти са обвинени, че не са направили достатъчно

"Предстои и подсилване на оградата с режеща тел тип Бруно и поставяне на отблъскващи мигриращите животни репеленти, като се очаква тя да е готова през следващата седмица", допълни той.

Добрев подчерта, че за изграждането на оградата са командировани служители от 6-те държавни предприятия и 16-те регионални дирекции по горите, които работят денонощно, в това число и с даване на дежурства по охрана на съоръжението.

По граничните пунктове с Румъния са поставени вани с дезинфекционни разтвори и душови установки за транспортните средства, влизащи в страната. Прави се постоянна проверка на колите и преминаващите граждани за наличие и пренасяне на храни, съдържащи продукти от свинско месо.

Директорът на Областната дирекция на БАБХ в Добрич посочи, че внасянето на такива продукти е забранено и те се конфискуват и поставят в хладилни камери на БАБХ на граничните пунктове.

Намереното мъртво прасе в Шабла е с отрицателна проба за чума

Намереното мъртво прасе в Шабла е с отрицателна проба за чума

Няма зараза по свинете у нас, уверяват от БАБХ

По думите на Добрев България е първата страна, която прави превенция преди още заболяването да е установено на територията на държавата.