Африканскатa чума по свинете вече е до България, последното огнище е до румънския град Кълъраш, на 15 км от Силистра, съобщава БНТ.

Министерството на земеделието и храните - МЗХ съобщава, че оградата ще бъде завършена до края на следващата седмица, а ловните сдружения в страната могат да взимат проби.

Всяка отстреляна дива свиня, или открита в безпомощно състояние, ще се изследва за трихинелоза и африканска чума.

Още 20 км и оградата срещу румънските свине ще е готова

Още 20 км и оградата срещу румънските свине ще е готова

Само България правила превенция, без да има регистриран случай на чума

В пазарджишкото ловно рибарско сдружение разполагат с комплекти за взимане на проби за африканската чума по дивите свине. Двама души от всяка ловна дружинка са инструктирани как да събират материал. Заболяването не е опасно за човека, но може да го превърне в приносител.

"Един комплект представлява контейнер, в който трябва да бъде взета тъкан, освен това има спринцовка, с която се взима кръв и тя да бъде предоставена за изследване, има ръкавица във всеки един от комплектите", коментира Спас Спасов от СЛРД "Сокол 1893" - Пазарджик:

Растат огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

Растат огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

В северната ни съседка има 725 огнища на АЧС в 10 окръга

"В пазарджишкото сдружение трябва да бъдат отстреляни по план 490 диви свине", обяснява Спасов във връзка с ограничаването на опасността от заразяване на диви и на питомни прасета и увеличената норма за отстрелване в повечето сдружения в страната.

В България няма регистриран случай на африканска чума и оградата по границата с Румъния трябва да покаже своята ефективност в размножителния период през октомври.

Румънската чума по свинете заплашва и земеделските култури

Румънската чума по свинете заплашва и земеделските култури

Румънски фермери се притесняват какво ще произвеждат в засегнатите райони