Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от Болярово, там вече има 11 умрели овце, като една от тях е с ушна марка на животно, регистрирано в община Твърдица, област Сливен. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на брифинг след заседание на Областната епиозоотична комисия в Ямбол.

На заседанието е решено екип от ветеринари от София да влезе при стадото на Ана в Болярово. Ако и днес фермерите не осигурят достъп до стопанството си, ще се чака решение на прокуратурата.

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

БАБХ иска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово

Втори месец ветеринари не се допускат до животните

"Ние сме длъжни да осигурим ветеринарномедицинска помощ. Българската агенция за безопасност на храните е назначила лекари от София и други общини, които да направят инвентаризация и клинични прегледи на наличните в обекта животни. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят за какво става дума във фермата", коментира зам.-министър Иванов.

"Тук говорим за общественото здраве, сега има възможност, с екип от специалисти от София, и с местните колеги да се изясни ситуацията", уточни д-р Иванов.

Според него е недопустимо сама Ана Петрова да провежда лечение на животните си. Той изтъкна, че за това им а медицински власти и специалисти, които трябва видят къде са труповете на умрелите животни, които се загробват на места, определени от кмета или от епизоотичната комисия.

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

Нов екип ветеринари ще опита да вземе проба от Болярово

МВР е готово да проверява съмнения за укриване на животни

Припомняме през юли, лидерът на БСП Корнелия Нинова опроверга вътрешния министър Валентин Радев, че левицата е дала подкрепа за мерките срещу чумата. Нинова недоумява и защо се спира евтаназията. Корнелия Нинова иска и оставката на Румен Порожанов. Тя не приема взетите вече оставки като сериозно действие.

На брифинг вътрешният министър Валентин Радев обяви, че с министър Порожанов ще отидат в Народното събрание, за да се опитат да убедят всички политически сили да подкрепят мерките.

По думите на Радев поведението на някои политически сили застрашава националната сигурност. Порожанов и шефът на БАБХ показаха бланки от изследвания от френската лаборатория. Експертите са категорични, че към момента две са огнищата на чума в страната - стадото на баба Дора в Шарково и едно в Болярово.

Временно евтаназията бе спряна, именно заради напрежението в обществото, но общините със зараза от чума бяха поставени под строг контрол.

Премиерът Борисов коментира тогава, че "вкарали Нинова в ситуацията с козичките". Нейни депутати завели Нинова при чумата да погали козичката. Много умилително, завидях ви и аз исках да отида, обясни Борисов.

Според бранещите стадото на баба Дора и стадото на Анна от Болярово риск няма, изразяват съпричастност към стопаните стояха пред входа на стопанството с ясната мисъл, че няма да допуснат органите да вземат втори проби.