В Благоевград установиха трети случай на африканска чума по свинете. Информацията е на директора на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Михаил Бащавелов, пише "24 часа".

Този случай е при дива свиня на територията на Национален парк "Пирин", в рамките на горските стопанства на Разлог и Симитли.

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

28 млн. лв. е отпуснало правителството за обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване на Африканска чума

Предприети са мерки, за да се ограничи инфектираната зона, заяви д-р Бащавелов. Сред мерките е ограничаване достъпа на хора и превозни средства. Разрешено е преминаването само на служители на ОДБХ, на Изпълнителната агенция по горите, пожарната, полицията и РИОСВ.

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните проверяват цялата област във връзка с доброволното умъртвяване на домашни прасета, допълни д-р Бащавелов. Те ще продължат до края на месеца.

Обработват се и документите, постъпили от общините, след което на стопаните, спазили определения от областната епизоотична комисия срок, ще бъдат изплатени средствата, предвидени за биосигурност и дезинфекция.

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Забраната на лова щяла да увеличи заразата

Припомняме, на 3 септември бе ограничено придвижването в две благоевградски села - Бабяк и Златарица. Те са гранични села за областта, но в съседната община Велинград е открита чума по дивите свине. Идеята е да се вземат всички мерки против разпространението на болестта в Благоевградска област. 

На 17 септември бе ограничен достъпа в ловностопанските територии на ЛС "Сокол 1920" в Ласкарево, Мелник, Склаве и Хотово. Те са на територията на община Сандански, причината - потвърден първи случай на заразени с АЧС диви прасета. 

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема