Придвижването в две села в област Благоевград е забранено. Решението е на Областната епизоотична комисия. Това съобщи БНР.

Става въпрос за селата Бабяк и Златарица. Те са гранични села за областта, но в съседната община Велинград е открита чума по дивите свине. Идеята е да се вземат всички мерки против разпространението на болестта в Благоевградска област.

Намаляват огнищата на африканска чума

Намаляват огнищата на африканска чума

Танева е доволна от резкия спад

Разрешено е придвижването само на представители на тези организации, които имат отношение към борбата с разпространението на заразата.

От утре, 4-ти септември, започва изплащането на сумите от 300 лева на онези стопани от община Кресна, които доброволно са унищожили домашните си прасета в така наречения "заден двор".

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума
Обновена

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума

Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали

От комисията са утвърдени списъците със стопаните от общината, които ще получат компенсация за обеззаразяването на стопанствата си. Срокът, в който ще трябва да се подготвят списъците и в останалите общини, е 16-ти септември. Още седмица остава за изпълнение на решението на комисията, взето на 27 август с обявяването на областта за високорискова - до 10-ти септември ще трябва да бъдат унищожени всички домашни прасета в областта. При неизпълнение на заповедта ще се предприемат законовите мерки.