До 10 септември собствениците на домашни прасета в населените места на Благоевградска област трябва доброволно да ги заколят. Това препоръча след днешното си заседание Областната епизооточина комисия в Благоевград, съобщи БНР.

Африканска чума и във Варненско

Африканска чума и във Варненско

Част от природен парк "Златни пясъци" попада в осемкилометровата зона

Спешното решение бе взето предвид увеличаващия се риск от поява на нови огнища от Африканска чума по свинете в региона. Също от днес Благоевградска област е обявена за санитарна зона с висок риск от разпространение на опасната зараза.

Директорът на ОДБХ в Благоевград, д-р Михаил Бащавелов, каза, че в Благоевградска област се намират външна и вътрешна европейска граница. Няколкото гранични пункта и преминаването на международни транспортни трасета е причината от днес региона да е обявен за високорисков от възникване на огнища от Африканска чума по свинете.

Отменят събора на Юндола заради ново огнище на африканска чума

Отменят събора на Юндола заради ново огнище на африканска чума

В района се забраняват дърводобивът, брането на гъби и билки и туризмът

Срокът до 10 септември е препоръчителен за стопаните на домашни прасета. След тази дата, при евентуалната проява на огнище от заразната болест на територията на региона, мерките ще бъдат крайни.

БАБХ иска да бъдат убити още 17 000 свине от комплекса в Голямо Враново

БАБХ иска да бъдат убити още 17 000 свине от комплекса в Голямо Враново

От фермата искат да има изключение, предвидено в евродирективите

Направена е организация с кметовете от 14-те общини на региона за получаване на обезщетенията от 300 лв. на стопанство, което доброволно е евтанизирало животните, подчерта областният управител на Благоевград, Бисер Михайлов.

Сериозен е контролът и в попадналите като санитарни горски зони в горските стопанства на Якоруда и Елешница, уточни директорът на ЮЗДП, инж. Дамян Дамянов.