От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) искат да бъдат убити всички животни в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново. Решението на БАБХ е окончателно, информира БНТ.

От ръководството на свинекомплекса заявиха, че ще изпълнят заповедта, но се надяват да възстановят производството си в най-кратки срокове. Те сами ще умъртвят останалите 17 хиляди животни и ще вземат всички мерки за биосигурност. От фирмата разчитат максимално бързо да започнат ново производство, а не след 5-6 месеца, каквито са изчисленията на специалистите. 

До момента в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново са умъртвени 12 хиляди животни заради африканската чума. Преди решението на БАБХ от фермата поискаха здравите животни, които са в отделен блок, да бъдат запазени.

2/3 от работниците в свинефермата в Свищовско вече са безработни

2/3 от работниците в свинефермата в Свищовско вече са безработни

Четвърти ден продължава евтаназирането на 17 500-те прасета в комплекса

Според доктор Георги Чобанов - директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в БАБХ във всяка ферма, където има установено заболяване, се смята, че в която е инфектирана и трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни.

От фермата поискаха да бъде направено изключение, предвидено в евродирективите и част от прасетата, които се отглеждат отделно и са в процес на угояване, да могат да бъдат реализирани на пазара.

По думите на доктор Чобанов има различни анкети дали да бъдат умъртвявани животните, дали да има промяна на мерките, но никой не питал клиентите дали искат да купуват такова месо. На практика то е абсолютно безопасно, пак искам да потвърдя, но така или иначе има една уплаха у хората, че това месо може да е опасно.

Законодателството не позволява месо, произведено в заразени ферми, да се търгува в други държави, допълни доктор Георги Чобанов. 

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов