80 работници от свинекомплекса в село Българско Сливово, който беше засегнат от африканската чума, вече са се регистрирали като безработни, съобщава БНР.

Две трети от работещите в промишлената свинеферма, която е най-голямата във Великотърновско, са освободени от работа. Вероятно те ще останат на помощи за безработица поне половин година.

Евтаназирането на 17 500-те прасета от свинефермата продължава вече четвърти ден, като помощ оказват и военните от Белене. След като животните бъдат загробени, предстои дезинфекция, за да не се позволи вирусът да излезе извън свинекомплекса. Повторно населване с прасета е възможно най-малко 6 месеца след умъртвяването.

Очаква се бедственото положение в община Свищов да бъде удължено след 11 август. Планираното за тази събота откриване на ловния сезон на пернат дивеч в областта няма да се състои заради заболяването.

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Той вижда и нужда от промяна на правилата в планинския туризъм

Областната епизоотична комисия разреши достъпа на горското стопанство в Свищов до териториите си в засегнатата зона, за да не бъдат унищожени 1200 декара с фиданки за залесяване.

Припомняме, заради чумата по свинете протестите край село Крушаре не спират.

По-рано зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората.

На протест на стопаните в Първомай омбудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

Проверяват за чума и най-големия свинекомплекс във Великотърновско

Проверяват за чума и най-големия свинекомплекс във Великотърновско

Той се намира в село Българско Сливово