Шести ден продължава безсрочния протест до сливенското село Крушаре, информира bTV.

Протестиращите искат отмяна на заповедта за доброволна умъртвяване на домашни прасета и отказват да пуснат ветеринарите да убият животните им.

Вчера областният управител на Сливен Чавдар Божурски постави ултиматум на протестиращите да свалят блокадата, но те отказаха.

Хората обаче са непреклонни въпреки ултиматума и ще продължат с протеста, докато не бъдат изпълнени исканията им.

"Забелязани сме, но няма да отстъпим", подчерта един от организаторите на протеста Доника Мангова по повод заповедта на областния управител.

Манолова: Властта иска да прехвърли безхаберието си на хората

Манолова: Властта иска да прехвърли безхаберието си на хората

По думите й институциите не искат да поемат отговорността си за чумата по свинете

Протестиращите са отправили питане към земеделския министър Десислава Атанасова докога Дамян Илиев ще заема поста си в БАБХ.

Според недоволстващите той е един от хората, които трябва да понесе отговорност, но управляващите го пазят, защото вероятно им е важен.

Някои протестиращи заявяват, че са искали прасетата им да бъдат регистрирани, но никой не е откликнал, затова сега искат узаконяване на личните им стопанства, за да не бъдат в законова дупка.

Ветеринарен лекар сред протестиращите пояснява, че през 2004 г. е имало случай на чума по свинете в Кермен и са се справили, без да се налага да евтаназират здравите животни.

Според протестиращите избиването на прасетата няма да реши проблема предвид начина, по който се извършва и "купчините с четина и гниещи меса".

На барикадата се стигна да сблъсък между протестиращи и шофьор на кола, която се опита да премине.

Призовавам премиера Бойко Борисов да се качи в джипа си, както се качи преди месец, разхождайки министри и кметове, да мине по селата да види резултата от неговите мерки, заяви организаторът на протеста Валентина Василева.

По думите на една от протестиращите е станало ясно, че според закона на животновъдството хората, които отглеждат до 5 прасета или до две майки в задния си двор, не е нужно да се регистрират.

Затова настояват за хората, които вече са умъртвили доброволно прасетата си да бъдат обезщетени, както големите свиневъди.

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

13,9 млн. евро ни дава ЕС за борбата с чумата по свинете

От МЗХ призоваха проблемът да не се политизира

Припомняме, че по-рано днес зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата. 

Вчера, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората.  На протест на стопаните в Първомай обмудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов