През районните инспекции следим да има минимален риск при загробването на заразените с африканска чума прасета. По-рано миналата година тези места е трябвало да бъдат определени, ако евентуално се стигне до подобна ситуация.

Това каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му след преминаване на кризисната ситуация ще се предприемат нови мерки.

В рамките на националните паркове ще се залагат капани, въпреки че ловният сезон все още не е започнал. Има финансиране това да се случи, за да се намали популацията на дивата свиня. Тя трябва да бъде сведена под 0,3 на хектар. Служителите на Национален парк Рила не могат да бъдат навсякъде и да следят за нарушения, тъй като той е с размер на няколко града.

Глобата е в размер между 500 и 5000 леваПри сигнал от гражданите служителите могат да реагират, обясни Димов по отношение любителско видео в социалните мрежи на мъж, който се къпе в езерото Окото. При всички положения имаме нужда от промяна в правилата в планинския туризъм, смята Димов.

30 млн. лв. дадени за мобилни инсинератори, които не обслужват заразите от чума

30 млн. лв. дадени за мобилни инсинератори, които не обслужват заразите от чума

БАБХ по никакъв начин не контролира изпълнението

Припомняме, че не спират протестите до село Крушаре заради чумата по свинете.

По-рано зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората.

На протест на стопаните в Първомай омбудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

Това заяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов