Турист наруши забраната за къпане в Седемте рилски езера - любителско видео, разпространено във Фейсбук, показва мъжа сред водите на езерото Окото.

Управата на парк Рила е научила за нарушителя от социалната мрежа, не е подаван официален сигнал по случая, предаде БНТ.

"Предполагам, че нарушението е извършено събота и неделя - през уикенда, това е стартът на активния туристически сезон за територията на Национален парк "Рила". Въобще и за територията на Седемте рилски езера. Тогава има най-голям брой туристи." - коментира Стефан Кирилов, експерт в Дирекцията на парка.

Глобата за къпане във водите на рилските езера е от 500 до 5000 лева. От управата на парк Рила заявиха, че нарушителите, които използват езерата като плувни басейни, палят огньове или се придвижват с високо проходими джипове в защитената зона, могат да бъдат заловени лесно, ако туристите бързо поддават сигналите към тях. На много места са поставени указателни табели с телефонни номера в случаи на нарушения.

"Апелираме към всички посетители на територията на парка да подават сигнали с ясна информация. При такива случаи веднага служителите, паркоохрана и контрол, отиват на място и установяват нарушителя, търсят се свидетели по случая." - посочва Стефан Кирилов.

От Дирекцията на парка уверяват, че през август е осигурена допълнителна охрана на защитената територия в района на Седемте рилски езера.

В началото на годината екип на телевизионния канал "Discovery" бе глобен за палене на огън, лов на жаби и плуване в едно от езерата в планината. Санкция беше наложена и на организаторите на българското хоро в езерото Близнака през миналото лято.

Световноизвестният пътешественик Беър Грилс платил глобите за Рила
Обновена

Световноизвестният пътешественик Беър Грилс платил глобите за Рила

От МОСВ готвят наказателно постановление за палене на огън в защитена територия