Британският пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс е нарушил Закона за защитените територии в България при заснемането на филм в Рила. Това стана ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите за съставяне на акт - две години след като е извършено нарушението.

Актове за неспазване на режимите в Национален парк "Рила" преди две години съставиха сега от Дирекцията на националния парк (ДНП "Рила"). Нарушенията в планината са станали при заснемането на филм.

Епизодът с Грилс е заснет под наблюдението на служители на парк „Рила”, твърдят от „Дискавъри”

Епизодът с Грилс е заснет под наблюдението на служители на парк „Рила”, твърдят от „Дискавъри”

Самата поредица не е продукция на Discovery Communications

От ведомството се сезирали след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен на фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите.

От филмовия материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро. Нарушение е и паленето на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

МОСВ обмисля глоби за хоро в езеро на Рила

МОСВ обмисля глоби за хоро в езеро на Рила

Максималната санкция е 10 000 лева, минималната - от 5 до 100 лева

Проверка установила, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. Заявлението за снимане в парка е подадено от българско юридическо лице.

Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни - на 25 и на 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

ЕК осъди България за неопазване на дивите птици в Рила

ЕК осъди България за неопазване на дивите птици в Рила

МОСВ предприема действия в изпълнение на решението на Съда на ЕС

Със заповедта българското юридическо лице се задължава да спазва режимите и ограниченията в парка. Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия.

Снимачният екип е придружаван от служители на парковата охрана, които не са били свидетели на извършените нарушения.

От ведомството, ръководено сега от Нено Димов, пишат, че бил привикан за изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, поискало от 20 юни 2017 г. заснемане в националния парк.

До 4 години ограничават достъпа на туристи до Рилските езера

До 4 години ограничават достъпа на туристи до Рилските езера

Целта е да се опази природата

"Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов запозна управителя със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи лицето по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.", информират от МОСВ.

Сега, две години по-късно, екоминистър Димов е разпоредил проверка по случая. Ще се проверят и действията на служителите от национален парк "Рила" по време на заснемането на филма.