Проект предвижда ограничаване на достъпа на туристи до Седемте рилски езера, предаде БНТ.

Проектът на Национален парк "Рила", който е на стойност близо 12 млн. лева, предстои да се изпълни в следващите четири години. Основната му цел е да бъде опазена природата.

Въпреки че в района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите използват над двайсет маршрута. Това обаче причинява ерозия на почвата, която води до образуване на кал в езерата. По тази причина движението на туристите ще бъде ограничено по предварително маркирана тясна линия.

Седемте рилски езера може да станат блата

Седемте рилски езера може да станат блата

Заради огромните потоци от хора около природния феномен

Директорът на Националния парк Кирил Андонов посочи, че тинята ще бъде изсмукана от езерата, за да бъде насложена на местата, където са ерозирали пътеките.

Предстои да бъде монтирана и нова модерна техника, с която да се следи за бракониери. Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрела, обясни Андонов и допълни, че по този начин парковата охрана ще бъде насочвана бързо към точното място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, заради което ще се изгради и противопожарно депо с техника за гасене.

Заради нарастващия брой съхнещи гори в планината ще бъдат взети и мерки срещу вредителите.

Седемте рилски езера загиват... от беззаконие

Седемте рилски езера загиват... от беззаконие

Нерадостната съдба на езерата е пример за властващото беззаконие