Заради потвърден първи случай на заразени с АЧС диви прасета на територията на община Сандански ограничават за поне месец достъпa в ловностопанските територии на ЛС "Сокол 1920" в Ласкарево, Мелник, Склаве и Хотово. Това съобщиха за БНР след заседание на Областна епизоотична комисия Благоевград.

На 200 кв. км. около констатирания случай е определена инфектирана зона.

Обявиха Благоевград за високорискова зона за Африканска чума

Обявиха Благоевград за високорискова зона за Африканска чума

Доброволно евтанизиране на домашни прасета в областта до 10 септември

"Забранява се достъпа и движението на физически лица, попадащи в инфектираната зона. Забранява се достъпа в ловно-стопанските територии, определени от Изпълнителната агенция по горите, в допълнителна заповед. Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава само на служители от Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РУ-Сандански, ОДБХ-Благоевград, Пожарна безопасност - Благоевград и Сандански, по повод изпълнение на служебните им задължения и прилагане на мерките за ликвидиране на болестта при спазване на мерки за биосигурност", каза д-р Михаил Бащавелов от Комисията.

Намаляват огнищата на африканска чума

Намаляват огнищата на африканска чума

Танева е доволна от резкия спад

В забранените територии неотложни дейности на лица, които нямат отношение към прилагане на мерките за предотвратяване на заболяването и ликвидирането на болестта, могат да се извършват само след съгласуване и разрешение на Областната епизоотична комисия и под контрола на ДГС-Сандански. При неспазване на заповедта, нарушителите подлежат на санкциониране.

"Инфектираната зона ще бъде обозначена със забранителни табели, служителите са предупредени, въвежда се биосигурност на автомобилите и служителите, които ще влизат в района при изпълнение на преките им задължения. Забраната няма да попречи на снабдяването на населението с дърва за огрев", подчерта инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно предприятие.

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

В Смядово потвърдиха първи случаи на заразени животни от породата

"С ловците нямаме проблем, проявяват дисциплинираност. Една от основните задачи е чрез ловуване да бъде намалена числеността на популацията на дивите прасета. Нашата задача е да убедим хората, че всяка отстреляна дива свиня трябва коректно да бъде обработена и пробите да се предоставят на ветеринарните власти", каза още инж. Дамянов.