В деня, в който честваме 110 години от Илинденско-Преображенското въстание беше поругана паметната плоча на авторите на сборника "Български народни песни"- Димитър и Константин Миладинови, родени в град Струга.

Паметната плоча е издигната от Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" във връзка със 150 години от издаването на сборника на братята и се намира до паметника на епископ Щросмайер в София на ул. "Щросмайер" и ул. "Русе" в кв. "Света Троица".

„Не зная дали трябва да правя аналогия и да влизам в излишна параноя, че този тъжен и жалък акт непременно е свързан с днешната дата”, заяви пред news.bg председателят на сдружението Трифон Павлов, като подчерта, че не може с ръка на сърцето да заяви, че това деяние има умисъл по определени причини.

„Може и да е обикновен вандалски и пиянски акт, но може и да не е. Факт е, че на плочата ясно е написано Братя Миладинови от Струга и че това се случва точно на днешния ден”, добави той.

Сдружението припомня, че преди една година беше поруган и паметника на епископ Щросмайер. Тогава органите на реда са били сигнализирани, образувана е преписка, но нещата са останали без последствия.

В тази връзка Павлов обяви, че едва ли този път ще се занимава да търси реакция от институциите. „Без да подценявам тяхната роля, в момента полицаите имат по-важна работа”, посочи Павлов и коментира, че е изумен от бройката служители на реда, които се ангажират всяка вечер в различни точки от центъра на София във връзка с протестите срещу правителството.

Малко по-късно Христо Павлов сигнализира news.bg, че след разговора все пак е взел решение да потърси полицията, позвънил е на 112, но след няколко препращания му е било съобщено, че проблемът не попада в задълженията на МВР и трябва да се обърне към Столична община. "Не смятам, че този вандалски акт е работа на общината", коментира Павлов и добави, че не смята да изпълни заръката на служителите на реда, въпреки че до този момент е имал само добри взаимоотношения с общината.

Павлов обясни, че след миналогодишния сходен вандалски акт, плочата е допълнително укрепвана, но вандалите са успели да изкривят стоманените щифтове и да я откъртят. „Може би е добра новина, че е паднала по лице върху тревата. Още не сме я вдигнали, за да видим дали е наранена или осквернена с някакви надписи отпред”, призна той.

Хубаво е обществеността да знае какво се случва, въпреки че вероятно такива неща не ни вълнуват особено днес, коментира Павлов и разкри, че в следващите дни Сдружението ще направи всичко необходимо, за да възстанови плочата и да я укрепи отново за своя сметка.

"Очевидно обикновените граждани в този момент на столицата трябва просто да се надяваме, да не ни се случват неприятности, които изискват намеса на органите на реда", завърши Павлов, отново препращайки към ситуацията с протестите и ангажираните в тяхната охрана полицаи.