"Спокоен съм и съм ентусиазиран, че ще има медицински хеликоптер в България. След като хеликоптерите пристигнат в средата на годината, да заработи системата, като пилоти, техници и вертолети ще бъде сертифицирани". Това заяви пред БНТ генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев.

Първоначално ще бъдат изградени две площадки за кацането на хеликоптерите на лизинг от Италия. След като бъде закупен първият хеликоптер на 15 декември ще бъдат изградени още две площадки. На първо време площадки ще заработят в София, Пловдив, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас, а в Северна България - Варна, Русе, Велико Търново и Плевен. Не до всяка болница обаче ще може да има медицински хеликоптер. Пилотите, които имат опит около година ще могат да пилотират и медицински хеликоптер, докато тези, които нямат опит - може би около година и половина. Ще се преценява кой е най-тежко болен, за да бъде докаран до болницата с хеликоптера, но ако пациентът не е тежко болен ще се окаже само помощ на място.

Финансовите параметри за процедурата за наем на медицинските хеликоптери са заложени до 28 млн. лв. за три години, но генерал-майор Златев се надява сумата да бъде по-малка. След като се сключи договора с оператора, той ще започне работа още на следващия ден. Министерство на транспорта може да закупи още един по-голям хеликоптер да бъде и за планинско спасяване. Медицинските хеликоптери обаче не са подходящи за етап на издирване и търсене.

Хеликоптерите за Спешна помощ идват юни, директно с пилоти

Хеликоптерите за Спешна помощ идват юни, директно с пилоти

Министърът по транспорта подписа процедурата за лизинг