На съд отива мъж, обвинен за наркотрафик и държане на хероин с цел разпространение във Видин, съобщи прокуратурата.

На 9 август 202 година митничарите спрели за проверка автомобил в района на ГКПП Видин. При проведен разговор с водача на превозното средство - 65-годишния С.В., той обяснил, че пътува по работа за Чехия.

При отстраняване на оригиналните пластмасови кори и изолацията, покриваща пода, във фабричните кухини пред шофьорската и пасажерските седалки, били открити 2 тайника. Те представлявали метални кутии с правоъгълна форма, облицовани с оловна ламарина и изрязани капаци.

Попитан за тях, водачът отговорил, че превозва "трева". Обяснил на митническите служители, че това му е казано от Стефан, който го е наел за тази цел.

При отварянето на тайниците били установени 33 пакета с правоъгълна форма, обвити с прозрачно тиксо, съдържащи пресовано бежово прахообразно вещество. Извършеният полеви наркотест реагирал на хероин. Общото тегло на дрогата е 16 122,58 грама.

Според заключението на изготвената физикохимична експертиза, съдържанието на активния компонент диацетилморфин в откритото вещество е от 5,12% до 82,38%. Общата стойност на дрогата възлиза на сумата от 826 225,70 лева.

От справка за пътуване на обвиняемия С.В. е видно, че за периода 01.01.2020 г. - 09.08.2020 г. той има регистрирани 7 влизания и излизания от страната през различни ГКПП.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.