В инсталирана от снощи в градинката на паметника на Съветската армия, шатра Гражданска инициатива „Стожер" набира подписи за гражданско участие в управлението, граждански контрол, гражданско право на законодателна инициатива, гражданско право на вето, право на свободен и информиран избор.

Копие на подписката ще бъде изпратена до ЕК заедно с информация за системно нарушаване на гражданските права в България, съобщи Мариана Христова от сдружението.

„В България гражданите нямат право на законодателна инициатива без посредничество на партия", изтъкна тя и каза още, че гражданите протестират и срещу събирането на лични данни. Те искат и да имат право на вето, подчерта Христова.

Инициатива „Стожер" обединява редица граждански инициативи като тази срещу шистовия газ и срещу Закона за детето, който възбуди бурно недоволство в обществото.
„Стожер" е и срещу монополите, срещу концесиите - за земята, за БДЖ, за образованието. 99% от хората не си знаят правата, изтъкна Христова.

Шатрата е облепена с плакати, предупреждаващи, че правата на детето са грижа на родителите, а не на държавата. Също, че не можем да пием пари и че ни е нужна чиста земя, чиста вода.
На голям плакат е цитирана и Конституцията: „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетие е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".

Други плакати призовават за спиране на фракинг технологиите. В шатрата се раздават информационни материали по темите за шистовия газ и закона за детето.

„Това че законът за детето е върнат не означава нищо", коментира Христова.

„За какво им е вашето дете? След като очевидно държавата вече е решила проблемите на децата без родителска грижа, тя ще защитава и вашето дете от... самите вас. За целта държавата ще иска да се приеме нов закон за детето, по силата на който, държавата ще консултира (медицински, психологически и правно) детето ви без ваше знание. Когато детето Ви има разногласия с вас, социалните служби конфиденциално ще му „съдействат" и ще преценят какво да предприемат - от среща с психолог до отнемане на родителски права", пише в една листовката по повод Закона за детето.

„Внимание: не трябва да се дърпате, ако специалните служители дойдат у вас да отнемат детето Ви! По закон ще трябва да им сътрудничите!", се предупреждава още в листовката.

Инициатива „Стожер" набира и привърженици са спиране на топлофикационния рекет. „Отказваме да бъдем роби на топлофикация. Няма да плащаме надписани сметки, а само реални, точни и ясни. Настояваме да спазват правото ни на избор, как, кога, с какво, на каква темепература и за колко да се отопляваме.", се казва в листовка на инициативата.

Повече информация за инициативата може да се намери на сайта на националната мрежа на родителите: www.nmr.bg